Aparitii in presa

Va invitam sa vizionati cateva din aparitiile ImoPrest in presa centrala.

Agentii imobiliari ImoPrest sunt recunoscuti pentru calitatilor lor, iar aceasta recunoastere poate fi demonstrata simplu, prin interesul mass-media fata de compania noastra si specialistii acesteia.

Despre Calea Calarasilor

S-a dus vremea când un apartament de trei camere pe Calea Călăraşilor costă 250.000 euro. Criza a măturat micuţa zonă a Călăraşilor, iar preţurile locuinţelor au picat în gol. Vânzările merg cât să nu putem zice că piaţa este îngheţată în această parte a Capitalei, spun agenţii imobiliari.

 

 

"Preţurile apartamentelor au scăzut destul de mult comparativ cu anii trecuţi când un apartament cu trei camere se vindea cu peste 200.000 euro, astăzi se vând cu 115.000-120.000 euro. O garsonieră se vinde cu aproximativ 65.000 euro, două camere în jur de 85.000 - 90.000 euro, asta în funcţie de îmbunătăţiri, etaj, vedere, iar trei camere cu un preţ estimativ de 120.000 euro" apreciază Cristian Stanciu, Consilier Imobiliar Imoprest.

"O piaţă a vilelor vechi există? Da, este o zonă mixtă şi de apartamente şi de case/vile. Unde sunt vile? În partea dintre Calea Călăraşilor şi Pache Protopopescu. Care sunt preţurile? Dacă vorbim de teren cu casă demolabilă sau locuibilă se ajunge undeva la 1000 euro/mp"  afirmă Florin Calenţaru, agent imobiliar General Service 2000.

Putem vorbi şi de locuinţe noi în zona Călăraşilor, dar nu putem spune că există o ofertă bogată. Preţurile încă sunt ridicate în cazul imobilelor noi, metrul pătrat ajunge în jurul valorii de 1.800 - 2.000 euro plus TVA.   

Unde găsim locuinţe noi în această zonă? Adiacent Căii Călăraşilor, dau un exemplu Popa Nan, Delea Nouă. Sunt câteva blocuri de locuinţe noi. Sunt şi vile la vânzare, dar se vând mai puţin. Cu preţ pe metru pătrat pe teren de aproximativ 750 - 800 euro, plus construcţia" susţine Cristian Stanciu, Consilier Imobiliar Imoprest.

Un profil al celor care doresc să sumpere în zona Calea Călăraşilor arată aşa: familii tinere, cu un venit lunar de aproximativ 2.000 euro, care lucrează în companii multinaţionale şi care doresc să fie aproape de centru.  

Nici pe segmentul închirieri, agenţiile imobiliare nu pot spune că au cereri notabile.

"Piaţa chiriilor merge în zonă? Destul de timid, nici nu este o perioadă propice închirierilor vara. Garsonierele se închiriază cu aproximativ 250-300 euro/lună, două camere în jur de 350-400 euro/lună, iar trei camere în jur de 500 euro" ne-a declarat Cristian Stanciu, Consilier Imobiliar Imoprest.

"Apartamentele noi se închiriază? Da şi apartamentele noi. Cu cât se închiriază? Nu aş putea spune că diferă foarte mult preţurile locuinţelor construite după '90, tipice pentru Calea Călăraşilor de cele din proiectele rezidenţiale noi. Preţurile sunt apropiate" apreciază Florin Calentaru, agent imobiliar General Service 2000.  Blocurile noi, spaţioase, construite după anii '90 şi apropierea de Piaţa Unirii sunt principalele avantaje ale Căii Călăraşilor. În schimb, lipsa spaţiilor verzi reprezintă o problemă, spun locuitorii din zonă, la fel şi zgomotul produs de tramvaiele care circulă pe Calea Călăraşilor. Şi pentru trafic zona primeşte o bilă neagră.

Dorobanti contra Decebal

Preţurile locuinţelor din zona Decebal au scăzut cu până la 30% într-un an de zile, de la începutul lui 2008 până la începutul acestui an. Din luna martie, piaţa s-a aşezat, iar preţurile au rămas pe loc.

 

 

"Preţurile sunt aceleaşi din februarie-martie 2009, sunt mai mici faţă de sfârşitul lui 2007, începutul lui 2008. Dacă un apartament cu două camere se vinde acum în jur de 100.000 euro, în 2007 se vindea cu 140.000 euro. Trei camere se vindeau în 2007 cu 200.000 euro, acum au scăzut la 150-160.000 euro. Este o zonă destul de scumpă" este de părere Silviu Tudor, Director de Vanzari Activ Imob.

"Dacă ne referim la garsoniere, preţul de cerere este în jur de 75.000 euro, pentru preţul de tranzacţionare mai scădem 10%, până în 15%" adaugă Cristian Stanciu, Consilier Imobiliar Imoprest.

 În ceea ce priveşte vânzările, părerile agenţilor imobiliari sunt împărţite.

"Se fac destul de multe tranzacţii, chiar mai multe decât în 2008. 2009 a fost ca număr de tranzacţii mai mare decât 2008. Dacă ne referim la comisioane încasate, acestea au fost mai mici ca în 2008. Una e să iei 3% din 250.000 de euro şi alta e să iei 3% din 150.000 euro" ne-a declarat Cristian Stanciu.

 "În această zonă se fac foarte rar tranzacţii din cauza preţurilor" susţine Silviu Tudor.

"Zona se adresează celor cu bani, care au un venit minim de 3.500 de euro. În ultima perioadă, majoritatea clienţilor sunt cu cash, 90%. Anul trecut 90% erau cu credit" spune Cristian Stanciu.

Obişnuiţi cu preţuri de 200.000 de euro pentru un apartament cu trei camere, acum proprietarii se lasa greu convinşi să ceară mai puţin.

"Pentru că au scăzut preţurile faţă de 2007, în momentul de faţă se cam ţine la preţ şi nu numai aici, e valabil peste tot în Bucureşti. Putem să îi împărţim pe proprietari în două categorii, proprietari care vor să vândă şi sunt nevoiţi să mai lase la preţ, să negocieze şi proprietari care aşteaptă dacă cineva le oferă cât au cerut, atunci sunt dispuşi să îl vândă" susţine Silviu Tudor.

Despre locuinţele noi nu putem spune prea multe, oferta este slabă în zonă, iar preţurile sunt mari, peste 2000 de euro/mp construit.

Nu numai locuinţele sunt scumpe în zona Decebal, ci şi chiriile.

"La garsoniere chiria pe lună, acum fiind o perioadă când se închiriază destul de mult, este undeva în jur de 350 euro. Două camere sunt între 450-550 euro, iar trei camere puţin peste 600 euro.

Spaţiile de la parterul blocurilor sunt căutate. De ceva timp Decebal a devenit al doilea punct de interes, după Dorobanţi, zona cu cafenele. A devenit o zonă de fiţe" afirmă Cristian Stanciu.

Despre apartamentele din Baneasa

Apartamentele noi din Băneasa sunt prea mari pentru fi vândute în perioada aceasta. Suprafeţele generoase fac ca preţul final să fie prea piperat, spun agenţii imobiliari. Din această cauză cei care preferă cartierul Băneasa se orientează spre construcţiile vechi, majoritatea dintre ele fiind ridicate după anul 1980.

 

 

„Apartamentele noi nu au fost construite pentru piaţa economică actuală. Sunt apartamente foarte mari, construite cu gândul la lux, la confort, ceea ce nu se vinde în perioada de faţă. În Băneasa, apartamente de două camere sunt peste 100.000 Euro pentru că au peste 100 mp, ceea ce nu este acceptabil în momentul de faţă. Şi atunci se vând mai bine locuinţele vechi? Da, în ultimul an mult mai bine. Cele noi se vând la 20% din volumul celor vechi" a declarat pentru Imopedia.ro Cristian Desculţu, broker imobiliar ImoPrest.

Cele mai tranzacţionate apartamente sunt cele cu două camere. Au cele mai mici preţuri, fiind astfel mai accesibile, apreciază specialiştii în domeniu.

„Cele de două camere au preţuri între 70.000 - 90.000 euro, diferenţa este clar în suprafaţă, amenajări şi bineînţeles etaj. Cele de trei camere pornesc de la 90.000 euro şi sar de 100.000 euro. Patru camere încep de la 100.000 euro şi merg către 130.000 euro. Case sunt în zonă? Foarte puţine. Sunt câteva case pe străzile Măcelariu şi Marinarilor, dar ca număr sunt două-trei nevândute de proprietari şi s-au construit blocuri între ele, dar nu pot să spun că este o piaţă activă în zonă" susţine Cristian Desculţu, broker imobiliar ImoPrest.

Aşa că cine vrea să stea la casă în Băneasa trebuie să-şi cumpere un teren şi să-şi construiască una. Terenuri mai sunt de vânzare. Cele mai ieftine se află aproape de centură, o zonă însă mai puţin căutată în perioada actuală, sunt de părere specialiştii imobiliari. Metrul pătrat ajunge acolo la 800 Euro. Foarte bine poziţionate, dar destul de scumpe sunt terenurile din spatele Antenei 1, unde proprietarii cer între 1300 - 1400 euro.

Despre piaţa chiriilor, agenţii imobiliari spun că merge, nu la fel ca în centru, dar se găsesc chiriaşi dornici să se mute în zonă.

„Băneasa nu este chiar o zonă căutată, suntem în nordul Bucureştiului nu avem multe instituţii, multe universităţi, dar piaţa chiriilor este cât de cât activă, vorbim de 300-350 euro la două camere, 500-600 euro trei camere, urcând către o mie de Euro la patru camere" apreciază Cristian Desculţu, broker imobiliar ImoPrest într-un interviu acordat pentru Imopedia.ro.

În ce priveşte avantajele zonei Băneasa, trebuie amintit că...

„Vorbim de un cartier liniştit, cu blocuri de trei şi patru niveluri, nu se simte agitaţia din centrul Bucureştiului, este aproape de parcul Herăstrău şi nu în ultimul rând, vorbim de un cartier cu blocuri construite după anii '80" spune Cristian Desculţu.

„V-aţi muta în altă parte? Nu. De ce? Pentru că este mult mai aerisit şi are multă verdeaţă. Ce mă deranjează este că mereu se taie pomi de pe marginea drumului, dar nimeni nu plantează niciun pom" susţine o locuitoare din zonă.

„Locuri de joacă pentru copii sunt? Sunt, e parcul mare la Herăstrău care este foarte bine amenajat. Cât faceţi până acolo? Zece minute. Grădiniţe, şcoli sunt? Sunt multe" adaugă o altă locuitoare din zonă.

„E mai liniştit decât alte cartiere. Locuri de parcare sunt? Sunt destule, a făcut Chiliman la parcări... Curăţenie este? Excepţional" spune un proprietar care stă în zonă de foarte mult timp.

Învecinat cu Băneasa şi având în mare cam aceeaşi ofertă de locuinţe şi aceleaşi avantaje, cartierul Aviaţiei a cunoscut şi el o scădere a preţurilor destul de importantă în ultimii ani.

„Cele mai căutate oferte din zonă sunt apartamentele cu două, respectiv trei camere, sunt foarte puţine garsoniere, respectiv apartamente cu patru camere în zona Aviaţiei. Ca exemplu, vă pot oferi un apartament de două camere promovat de noi în exclusivitate cu comision 0% din partea cumpărătorului. La ce preţ? Preţ de listare de 71 000 Euro. Ce suprafaţă? Câte camere? O suprafaţă utilă de 55 mp, fiind finisat şi foarte bine amenajat" a declarat Irinel Sandu, broker imobiliar Century 21 Floreasca.

În ce priveşte locuinţele noi, preţurile acestora rămân destul de sus, zona Aviaţiei fiind una cu pretenţii.

„Referindu-ne la locuinţele construite după anul 2000, un preţ pe metru pătrat ar fi între 1400 Euro şi 1700 Euro, putând creşte în funcţie de zonă, în funcţie de facilităţi, în funcţie de finisaje şi de gradul de echipare. Unde găsim locuinţe noi în Aviaţiei? În zonă găsim locuinţe noi pe strada Zăgazului, pe Bulevardul Nicolae Caramfil, respectiv pe Alexandru Şerbănescu" afirmă Irinel Sandu, broker imobiliar Century 21 Floreasca.

Piaţa chiriilor este mult mai dinamică decât cea a vânzărilor.

„În zonă nu se prea găsesc garsoniere, dar cele care sunt scoase spre închiriere au un preţ între 250 - 300 Euro/lună. Apartamentele cu două camere sunt undeva între 350-500 Euro/lună" mai spune reprezentantul Century 21 Floreasca.


Ce case poti cumpara cu 60.000 - 80.000 euro?

 

 

Cu 60.000 euro, astăzi, poţi cumpăra în Bucureşti un apartament spaţios cu două sau chiar trei camere, într-un imobil nou, aflat în zone bune ale oraşului, cum ar fi, de exemplu, cartierul Bucureştii Noi. Dacă privim în urmă cu doi ani, banii erau suficienţi pentru cel mult două camere într-un bloc vechi în aceeaşi zonă.

Un buget de 60.000-80.000 euro este suficient pentru a cumpăra o locuinţă bună în Bucu­reşti, în această perioadă, spun specialiştii imobiliari. "Pentru cei care încă nu s-au decis să achiziţioneze o locuinţă, dar şi-au bugetat-o la 60.000-80.000 euro, e bine de ştiut că au de ales între o garsonieră în zonele ultracentrale, cum ar fi Unirii, Universitate, Romană, apartamente cu două camere în zonele din centrul Bucureştiului, spre exemplu Iancului, Tineretului, Rosetti, sau chiar trei şi patru camere în cartiere precum Dristor, Titan, Drumul Taberei, Sebastian. În cartiere precum Rahova, Berceni, Apărătorii Patriei le mai pot rămâne bani şi de o maşină", susţine Răzvan Muntean, managerul portalului Imopedia.ro

"Ce poţi cumpăra cu un buget de 60.000-80.000 euro? Vă dau câteva exemple, două camere, un tip de apartament foarte cerut de altfel, etaj intermediar, decomandat ca şi compartimentare, în zonele 1 Mai, Moşilor, Ştefan cel Mare, Aviaţiei, Băneasa, 13 Septembrie, Panduri, Tineretului, Vitan, Iancului, Mihai Bravu. Diferenţele de preţ sunt date de nivelul de finisaje, etaj, an de construcţie", spune Mihai Badea, directorul agenţiei imobiliare Imoprest.

Dacă vorbim de construcţii noi, din păcate, în bugetul acesta s-ar încadra doar clienţii care se orientează spre zone mai puţin centrale.

"În zona Bucureştii Noi, apartamentele între 60.000 euro şi 80.000 euro sunt mari, frumoase, decomandate. Mă refer la apartamente noi, cu două camere. Găsim şi apartamente noi, cu trei camere, în spatele parcului Bazilescu, în spatele Bisericii Bazilescu. Bugetul cuprins între 60.000-80.000 euro este unul bun pentru cei care caută locuinţe cu două camere noi, la nişte dimensiuni rezonabile în zona Bucureştii Noi. Puteam găsi acum doi-trei ani apartamente noi în zona Bucureştii Noi la preţuri cuprinse între 60.000-80.000 euro? Nu, nici vorbă. Acum doi-trei ani, preţul era aproape dublu. Iar la banii aceştia găseam garsoniere vechi, cel mult două camere", Cristian Szegvari, agent imobiliar Eurotop Invest.

Odată cu ieşirea din Bucureşti, oferta de locuinţe cu preţuri cuprinse între 60.000-80.000 euro creşte. Potrivit specialiştilor imobiliari, putem să găsim şi locuinţe individuale, dar cu un grad de ­confort scăzut.

"S-au construit multe vile noi în sistem duplex, case lipite, cu loturi de teren aferente construcţiei destul de mici. Deci se găsesc şi construcţii noi. Terenuri în zone centrale şi semicentrale sigur nu găsim la banii aceştia, dacă ne uităm spre zone de la periferie. De exemplu, Fundeni sau Pantelimon, şi mă refer la cartier nu la oraş, acest buget fiind suficient", mai spune Mihai Badea, directorul Imoprest.

"Din analiza căutărilor de pe site-ul Imopedia.ro, peste 55% dintre potenţialii cumpărători îşi pozi­ţioneaza bugetul în intervalul 60.000-80.000 de euro. Cu toate acestea, oferta în acest buget depăşeste cu puţin 20% din totalul ofertei de apartamente de pe ­piaţă", mai precizează Răzvan Muntean, managerul Imopedia.ro

În ceea ce priveşte apartamentele în blocuri vechi, oferim ca exemplu un anunţ Delpi House Imobiliare privind un apartament de 3 camere în cartierul Pantelimon, de 72 mp. bloc construit în 1980, oferit la preţul de 75.000 euro negociabil.

Braşov

În oraşul de la poalele Tâmpei te poţi muta în centru dacă ai un buget cuprins între 60.000 euro şi 80.000 euro. Suma este suficientă chiar şi pentru locuinţe formate din trei camere, căci preţurile locuinţelor din Braşov au scăzut chiar şi cu 50% în ultimii doi ani.

"Oferta de apartamente vechi, care să se încadreze în acest buget, e mare. Locuinţele centrale se pot încadra în acest buget. La 80.000 euro sunt cele mai bune oferte, sunt decomandate, bine poziţionate, sunt şi cu două şi trei camere", explică Aurel Guţă, directorul agenţiei imobiliare Euro Dome Imobiliare din Braşov.

Cine vrea să stea în apartament nou ar trebui să se uite spre zone semicentrale.

"Am putea cumpăra apartamente cu două camere în casă în zona Craiter, zonă semicentrală. La 60.000 euro au 60 mp construiţi, au centrală termică şi sunt la cheie. Se află într-un imobil cu două niveluri, şase apartamente, fiecare apartament are parcare, anul construcţiei 2010. Între 60.000-80.000 euro mai sunt apartamente de două camere în blocurile noi din ansamblul rezidenţial Tâmpa Garden. Spre exemplu, un apartament cu două camere are o suprafaţă de 65 mp plus o terasă de 13 mp şi costă 65.000 euro. Trei camere pot fi cumpărate în intervalul 75.000-90.000 euro în funcţie de etaj şi de balcoane", ne-a declarat Aurel Guţă, directorul agenţiei imobiliare Euro Dome Imobiliare.

Cu o sumă cuprinsă între 60.000 euro şi 80.000 euro, un braşovean poate găsi şi case, în partea veche a oraşului Scheii Braşovului, dar atenţie, acestea sunt vechi chiar şi de o sută de ani şi au suprafeţe mici. Vile noi care să nu depăşească 80.000 euro nu prea găsim în Braşov, nici chiar dacă acceptăm marginea oraşului.

Sibiu

"În Sibiu, central nu prea sunt construcţii noi, sunt ceva construcţii aproape de centru, dar sunt vechi. Putem cumpăra în această zonă apartamente vechi cu două camere în jurul valorii de 60.000 euro. Până la 80.000 euro mai sunt apartamente cu trei şi patru camere care sunt mai de lux. În cazul apartamentelor din vilă, proprietarii cer 80.000 euro. Cu această sumă se poate achiziţiona chiar şi o căsuţă în zona de case a oraşului. Cum arată o astfel de casă? Are două-trei camere, suprafaţă între 250-400 mp", afirmă Sergiu Dordea, director Intermed Casa Sibiu.

Cine are un buget cuprins între 60.000-80.000 euro poate visa la o locuinţă nouă în Sibiu. În acest oraş găsim apartamente cu trei camere la 60.000-70.000 euro. Dacă sunteţi în căutare de teren şi nu dispuneţi de mai mult de 80.000 euro, ocoliţi centrul. Banii nu vă ajung pentru un lot bun. La periferie însă veţi găsi suficiente oferte care să vă încânte, spun specialiştii imobiliari din zona Sibiului.

Târgu Jiu

"Orice agent imobiliar abia ar aştepta un client care să vină cu un buget cuprins între 60.000 -80.000 euro. În Târgu Jiu, am putea cumpăra apartamente cu trei-patru camere în zona ultracen­trală, mobilate, utilate modern. Sunt şi proprietari care cer 100.000 euro, dar nu vor vinde în urmă­torii ani la astfel de sume", apreciază Ruben Drăghici, director de vânzări Domina Imobiliare Group din Târgu Jiu.

Oraşul Târgu Jiu nu excelează la capitolul construcţii noi, sunt foarte puţine şi acelea la periferie.

"Sunt constructori care au făcut o clădire P+1 şi au vândut o garsonieră, două separat. Nu sunt blocuri sau ansambluri rezidenţiale. Tot la banii aceştia sunt case/vile noi începând cu 50.000-60.000 euro lângă oraş şi ajung până la 80.000-90.000 euro. Preţul variază în funcţie de terenul pe care îl au şi de gradul de finisare, pentru că cele mai multe nu sunt la cheie, constructorii au blocat lucrările. Au început în 2006-2007, făcând credite şi acum nu mai au bani să le termine", mai spune Ruben ­Drăghici.

Tranzactiile au crescut usor in 2010

Fata de perioada de boom imobiliar 2007-2008, numarul de tranzactii imobiliare a scazut diferit in segmentul rezidential, acesta pastrand totusi o dinamica pozitiva comparativ cu celelalte segmente imobiliare. Daca ne referim la valori statistice, in perioada imediat urmatoare, respectiv anul 2009, numarul tranzactiilor s-a diminuat cu aproximativ 40% iar preturile de tranzactionare au scazut cu acelasi procent, potrivit datelor centralizate de agenţia imobiliara Imoprest. "In anul 2010 am constatat o crestere a numarului de tranzactii, insa ca valoare procentuala nu a depasit 5% fata de 2009 dar preturile de tranzactionare nu au inregistrat deosebiri semnificative", a declarat, pentru Titirez.ro, Mihai Badea, directorul general al Imoprest.

Criza a lovit crunt in agentiile de cartier

La nivelul pietei imobiliare, blocajul a afectat toate agentiile imobiliare insa a avut ca efect retragerea agentiilor de cartier din domeniu, a continuat Mihai Badea. "Pentru 2011 ne asteptam la o stabilizare a preturilor in functie de puterea de cumparare, care va avea drept rezultat o piata imobiliara specifica unei capitale europene ca si volum al tranzactiilor", a precizat acesta. Segmentul cel mai afectat este cel al terenurilor, segment care a avut cea mai importanta crestere la nivelul perioadei de boom, datorita nevoii de spatiu locativ de la momentul respectiv si modului facil de obtinere a creditelor. Mai mult, incepand cu 2009 s-a manifestat o lipsa a investitiilor in constructii, care a atras dupa sine si scaderea dramatica a tranzactiilor cu terenuri, adauga directorul Imoprest.

Agentul imobiliar trebuie sa devina un consultant activ

Firma Imoprest SRL activeaza pe piata imobiliara romaneasca din anul 2009, insa conducerea ei vine cu o experienta in domeniu de sapte ani. In prezent, In cadrul agentiei isi desfasoara activitatea sapte agenti imobiliari, cu pregatire atestata in domeniu imobiliar si juridic. De asemenea, echipa Imoprest participa la diverse seminarii, cursuri si intruniri care se organizeaza de catre parteneri. Un colectiv bine pregatit profesional este cel care vin in intampinarea nevoilor clientilor, atat ale vanzatorilor cat si ale cumparatorilor. "Agentul imobiliar trebuie sa aiba rolul unui consultant activ, oferind informatii clientilor sai care sa ii ajute in rezolvarea problemelor, nu doar rolul unui intermediar pasiv", adauga Mihai Badea.

Serviciile Imoprest acopera, in prezent zona de nord a Capitalei (Aviatiei, Baneasa, Herastrau), zona centrala (Dorobanti, 1 Mai, Aviatorilor, Mosilor, Stefan cel Mare, Iancului, Unirii, 13 Septembrie, Victoriei, Dacia, Romana, Universitate, Armeneasca, Pache Protopopescu), dar si unele zone semicentrale si periferice. In prima parte a anului curent, firma a inceput sa-si imbogateasca portofoliul cu oferte din segmentul rezidential de lux, punand accent pe vilele din zonele pe care le acopera.

Cartierul Unirea – construit pentru elita comunistă, folosit de elita modernă

 

 

Sub pretextul cutremurului din '77, regimul politic comunist a început reorganizarea centrului Capitalei. S-au dărâmat cartiere, spitale, pieţe, biserici. Toate au fost îngropate pentru a face loc unor vise comuniste: o piaţă unde să poată fi susţinute mitinguri, demonstraţii sau alte manifestări la care să participe sute de mii de oameni, precum şi blocuri pentru oamenii cheie din partid. Aşa au apărut toţi cei trei kilometri ai bulevardului Unirea, de care regimul comunist nu a mai apucat să se bucure.

Hanul lui Manuc - una dintre puţinele zone cruţate de demolări

Din vechea Piaţă a Unirii a mai rămas doar Hanul lui Manuc, iar numeroase străzi care intraseră în istoria Bucureştiului, au dispărut. În cea de-a doua etapă proiectul comunist a fost extins spre Piaţa Unirii, ceea ce a condus la demolări masive şi în această zonă. Astfel, au dispărut cartierul evreiesc, Institutul Medico-Legal construit de Mina Minovici, şi mai multe străzi care se întind până în zona Dudeşti. Din păcate, pentru concretizarea acestui plan urbanistic a fost necesară exproprierea şi demolarea unor imobile de pe un teritoriu de aproximativ 300 hectare. Toate acestea pentru a face loc unei artere de circulaţie care în prezent are o lungime de 3 km şi un front aproape continuu de blocuri de zece etaje.

Calitatea construcţiilor în zona Unirii nu este pusă la îndoială tocmai din cauza faptului că toate aceste blocuri au fost ridicate de Ceauşescu pentru apropiaţii lui. Porţiunea de la fântâni a fost construită pentru cei foarte apropiaţi, pentru cei din conducerea ţării. Activişti de partid, ofiţeri cu rang înalt... După Piaţa Unirii, blocurile din planul secund, tot pentru activiştii de partid au fost construite, dar cu rang inferior.", spune Cristi Stanciu, reprezentant Imoprest Invest.

Clienţii stau la coadă pentru a prinde un apartament în linia din faţă a blocurilor

În anul 1989, proiectul Bulevardului Unirii era finalizat doar parţial, o parte dintre construcţii nefiind terminate nici până astăzi. Un exemplu semnificativ în acest sens este clădirea Bibliotecii Naţionale. Dar la nivel de importanţă, zona nu a pierdut nimic din ce şi-ar fi dorit conducătorul comunist pentru ea. Bulevardul Unirii este căutat de persoane cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani, cu venituri de peste 2.000 euro/lună.

În general se caută apartamentele mari, trei-patru camere, chiar şi cinci camere. Sunt clienţi care plătesc până la 300.000 euro, dar să fie un apartament pe măsura aşteptărilor, mare, spaţios. Sunt destul de multe duplexuri în zonă, ceva mai scumpe decât un apartament, tocmai pentru că au două niveluri. Dar sunt căutate pentru simplul fapt că jos ai toată zona de zi cu bucătărie şi living şi sus dormitoarele.", continuă Cristi Stanciu.

Clienţii din Unirii sunt pretenţioşi. Mulţi vor neapărat să se mute în primul plan de blocuri, pentru că sunt construcţii mai solide, din monolit, nu plăci de beton. Asta înseamnă izolare termică şi fonică mai bună, dar şi o rezistenţă mai mare la cutremure. Dat fiind acest lucru, şi acum există interes pentru apartamentele din zonă.

Clienţii care caută astfel de apartamente, nu se prea reorientează. Clienţii de bulevard principal rămân clienţi de bulevard principal. Ei aşteaptă până apar oferte. O ofertă poate să apară şi într-o zi, trei zile, şapte zile, e relativ.", completează Claudiu Bodolan, reprezentant Interpartes Active Services.

Preţurile apartamentelor din Zona Unirii au crescut cu până la 20.000 euro în ultimele luni

Cererea mai mare decât oferta înseamnă scumpire, iar perioadele de criză nu fac excepţie. Preţurile apartamentelor din zona Unirii au crescut cu 20.000 euro în ultimele luni, susţin reprezentanţii agenţiilor imobiliare.

Acum două-trei luni găseai apartamente de două camere pe bulevardul Unirii şi la 90.000-95.000 euro, acum sub 110.000-115.000 nu prea mai vezi. Clienţii preferă să dea nişte bani în plus decât să piardă zona. Destul de puţini se reorientează ţi acceptă altceva.", adaugă Claudiu Bodolan.

Şi mai puţin este numărul celor care se reorientează către ansamblurile nou construite în zonă, care oricum sunt mici şi foarte puţine. Se manifestă o lipsă de încredere generală la nivel de calitatea construcţiei comparativ cu edificiile comuniste, mai spun specialiştii imobiliari.

Sunt mulţi clienţi care îmi spun că multe dintre proiectele noi sunt făcute prost, nu sunt finisaje de calitate. Mulţi dintre ei refuză să vadă apartamente care au pereţii despărţitori dintre camere din rigips. Asta pentru izolaţia fonică e slabă, este neplăcut să vorbeşti în sufragerie şi să se audă în capătul celălalt, într-un dormitor.", spune oficialul Imoprest Invest.

În funcţie de toate aceste coordonate dar şi de situarea blocului, preţurile pot avea variaţii de câteva zeci de procente.

Dacă ne referim la toată Zona Unirea, există variaţii de preţ de 20-25%. În Octavian Goga şi Mircea Vodă, apartamentele cu două camere costă între 75.000 şi 85.000 euro. Trei camere se vând la 95.000 - 105.000 euro, iar patru camere se vând cu aproximativ 120.000 euro. Pe Nerva Traian, planul stradal, două camere se tranzacţionează cu 80.000 - 85.000 euro. Pe bulevardul Unirii, două camere se tranzacţionează cu 105.000 - 115.000 euro, iar trei camere costă între 135.000 - 150.000 euro.", afirmă Cristi Stanciu.

Există şi garsoniere pe Bulevardul Unirii, dar sunt destul de rare. Una dintre cele mai ieftine garsoniere din zonă a fost vândută cu 45.000 euro, dar fără îmbunătăţiri. Preţul lor poate să urce însă şi până la 75.000 euro.

La apartamente, preţul a scăzut cu 40-45% faţă de 2007-2008. Dar clienţii au fost şi vor fi întotdeauna. Vânzări s-au făcut şi pe timp de criză, se vor face mereu. Este adevărat, s-a simţit o scădere a tranzacţiilor, destul de mare. Însă în 2010 numărul clienţilor a mai crescut puţin, iar în 2011 faţă de 2010, încă puţin. Ne îndreptăm spre mai bine. Nu spre extraordinar, dar spre mai bine.", arată oficialul Imoprest Invest.

Apartamentele scoase la închiriat stau pe piaţă cu lunile, în aşteptarea clienţilor

Chiriile în zonă variază mult în funcţie de finisajele interioare şi de amplasament. Două camere se închiriază între 350 şi 500 euro, trei camere între 500-700 euro, iar apartamentele de patru camere se închiriază şi cu 1.000 euro/lună.

Închirierile merg foarte slab. Noi stăm cu apartamente pe Bulevardul Unirii de două camere cu 400 euro şi nu e nimeni care să le ia. Se adresează în general companiilor, care probabil că s-au dus spre clădirile de birouri.", spune Claudiu Bodolan.

Zona Unirii are o infrastructură socială completă şi de elită: şcoli, grădiniţe, centre medicale, cafenele, centre comerciale mari. Din punct de vedere al transportului în comun, cei care locuiesc aici au la dispoziţie cele două magistrale de metrou, dar şi mijloacele de suprafaţă.

Află cum stăteau lucrurile în zona Piaţa Unirii în plină criză imobiliară: Zona Unirii: Locuinţe între 1.000 şi 2.000 euro/mp.